first part of logo 'Máš' second part of logo 'umělecké' third part of logo 'střevo' forth part of logo '?'
CZ EN SK HU DE

Minulé ročníky

7. ročník – Jedlo

Téma jedla sa na prvý pohľad môže javiť ako úplne všedná. No v skutočnosti je neustále aktuálna a ponúka množstvo pohľadov a možností, ako k nej pristúpiť. Jedlo je možné vnímať ako nekonečný kreatívny priestor: konzumácia jedla ako napĺňanie základnej ľudskej potreby, jedlo ako znak rozmanitosti a ľudskej kreativity, jedlo ako spôsob komunikácie medzi ľuďmi aj celými národmi (recepty, využívanie surovín z celého sveta, národné kuchyne, kuchárske show…), jedlo ako estetický objekt a ako umelecké dielo (vizuálne atraktívne podoby jedla, estetizácia jedla v marketingu, či zobrazovanie jedla v dejinách umenia). Na jedlo je však možné nazerať aj zo spoločenského, ekonomického či politického uhla pohľadu aj kriticky: nedostatok jedla a plytvanie jedlom (sociálne rozdiely, environmentálne dopady), nadmerná výroba jedla a jej následky, nerovnomerná distribúcia po svete… Sedem vecí o jedle v galérii si môžete prečítať aj v článku Kataríny Kolbiarz Chmelinovej, kurátorky SNG, na medium.com. V každom prípade je to téma zrozumiteľná a každému dostupná. Navyše, v čase vojny na Ukrajine a jej možných dopadov na zásobovanie, aj bolestne aktuálna pre nasledujúce obdobie.